auteurs van deel IV van het boek Tussen Andreasplein en Zwarte Pad

Op 5 april presenteerden we het jongste deel van ons literaire jaarboek Tussen Andreasplein en Zwarte Pad in het Van Eesterenmuseum.

De aanwezige auteurs samen op de foto; van links naar rechts David Endt, Cathelijn Schilder, Jan-Paul van Spaendonck, Hans van Wetering, Frenk DerNederlanden, Loes Raymakers, Thomas van Aalten, Patrick van den Hanenberg, Fred Martin, Leo Willemse, Nico van Lieshout, Huug Samuëls.

© foto: Hans van der Beek, Parool

Het ware verhaal van het Monster van de Sloterplas

Iedereen in Nieuw-West kent het verhaal van het monster van de Sloterplas. In een schitterende theateruitvoering ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Stichting de Driehoek konden we op 22, 23 en 24 juni in De Meervaart zien hoe het nu werkelijk zit met dat monster. Schitterend spel van Peter Lusse en Eva Groenen, naar het boek De Meermin, het Monster en de Maan van Jan-Paul en Rosanne van Spaendonck. Jan-Paul componeerde nu de muziek, Rosanne verzorgde het decor.

Zanger Nico van Lieshout vertelt hoe de voorstelling verloopt. Lees zijn verslag

Bekijk de hele voorstelling of een paar liedjes op youtube:

Jubileumvoorstelling

Stichting de Driehoek bestaat 25 jaar - en dat vieren we drie dagen aan het begin van de zomer met een schitterende theaterproductie in de Meervaart.

Laura is een meisje van elf. Ze ontvlucht haar huis en gaat op zoek naar het geheim van het monster in de (Sloter-) Plas. Een vreemde oude man schiet haar daarbij te hulp. Samen gaan ze op een bloedstollende ontdekkingsreis door het verleden. En wat ze daar vinden? Aan het slot van deze spannende muzikale familievoorstelling weet je het.

Bestel hier rechtstreeks uw kaarten. Of luister, als voorproefje, naar het Lied van Selena

Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door Steunfonds BJA-COW, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het AMVJ-fonds en de Gemeente Amsterdam, stadsdeel Nieuw-West

Blader mee door ons nieuwste (sprookjes-) boek en hoor een fragment!

Het hele lied horen? Klik op de CD hieronder

Jongeren in Brooklyn en in Nederland

leren van elkaar

In december 2016 organiseerde Stichting de Driehoek in samenwerking met de hogeschool Leiden een uitwisselingsbezoek voor een delegatie van het Center for NuLeadership uit Brooklyn, New York om kennis en ideeën uit te wisselen over (preventieve) aanpak van jeugdcriminaliteit, racial profiling en het beïnvloeden van beleid op gebied van jeugdcriminaliteit en -problematiek.

Het Center for NuLeadership wordt gerund door mensen die zelf een crimineel verleden hebben en hun ervaringen op een positieve manier in hun gemeenschap inzetten. Hun doel is om te zorgen dat at risk jongeren en jonge criminelen naar school (blijven) gaan en dat zij worden afgehouden van een criminele carrière. Dit doet het Center door jongeren actief te begeleiden op hun weg naar een succesvol leven zonder drugs, geweld en criminaliteit, en door in gesprek te gaan met beleidsmakers en het beïnvloeden van de publieke opinie. Hun aanpak is niet alleen gericht op de jongeren zelf, maar ook op het empoweren van communities en de wijken waar zij vandaan komen door te kijken naar onderwijs, economische vooruitgang, bewonersbetrokkenheid en maatschappelijke voorzieningen.

De aanpak van het Center is in meerdere opzichten revolutionair. Zo heeft de directeur van het Center for NuLeadership als eerste ex-gevangene in de Amerikaanse geschiedenis afgelopen jaar de NYPD Police Academy doorlopen. Hij heeft van burgemeester de Blasio speciaal mandaat gekregen om jongeren die door de politie van de straat gelicht worden in het Center op te vangen. Zij worden bij een lichte overtreding of vermoeden van een gepleegd delict niet direct gearresteerd en in het politiesysteem geregistreerd ­- met alle gevolgen van dien - maar opgevangen en begeleid door de medewerkers van het Center for NuLeadership.

Samen met het Center for NuLeadership keken we naar zowel de Nederlandse als de Amerikaanse situatie over de aanpak van jeugdcriminaliteit. Dat het Nederlandse rechtssysteem humaner is dan het Amerikaanse staat buiten kijf, maar dat neemt niet weg dat wij hier in Nederland ook voor een aantal lastige uitdagingen staan op het gebied van jeugdproblematiek (neem de top 600 in Amsterdam), maar ook verwante zaken als racial profiling. Een week lang deelden we ervaringen, leerden we van elkaar en gingen we in discussie met Nederlandse organisaties en initiatieven. Zo organiseerde het Expertisecentrum Jeugd van de hogeschool Leiden op 6 december een discussiebijeenkomst voor studenten en professionals.

Nieuwsgierig geworden of wil je hierbij betrokken raken? Blijf op de hoogte via onze facebookpagina! Of stel per email een vraag aan onze projectbegeleiders Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hier AANMELDEN voor deze bijeenkomst (opent in nieuw venster) NIET MEER MOGELIJK!

Datum: 6 december 2016
 Plaats: Hogeschool Leiden