Jan Loogman

De commissaris aan de Sloterweg


Jan Loogman (1951) werkt sinds 2008 als schrijfdocent. Hij schreef de dichtbundel Een woord valt uit het nest en de boeken Een temperamentvolle man. Toon Loogman - Slotenaar in Badhoevedorp, Van rocker tot stoffensnor - Verhalen uit het leven van Wim Hoekstra, en (samen met anderen) Rond de Sloterbrug.

Soms komt de bewoner naar buiten, juist als ik langs fiets. Maar op de meeste dagen tref ik hier ’s ochtends vroeg alleen de stationair draaiende dienstauto, de chauffeur met zijn pet zit achter het stuur of hij loopt achter de zwarte auto heen en weer, wachtend op de rijzige man die hier schijnt te wonen, maar die hier tussen de boeren en tuinders niet thuis lijkt te horen. Ik hoop elke dag hem te zien, de man met zijn kaarsrechte gestalte, zijn hoofd geheven, een militaire bevelvoerder lijkt hij. Toch heeft hij ook iets zwierigs, onder de deukhoed de klassieke regenjas en zo te zien een fijn pak. 

Sloterweg 782, de woning van Van der Molen
© Stadsarchief Amsterdam, Bureau Monumentenzorg

11 mei 1966, Hoofdcommissaris Van der Molen lost het startschot voor de vijftiende Olympia's Tour. Twee maanden eerder was de heisa rond het huwelijk van Beatrix en Claus; kort daarop kwam het bouwvakkersoproer en daarna zijn ontslag. Maar op deze foto oogt hij onbezorgd, als een man op wie niemand kwaad kon worden.
© Nationaal Archief, Anefo/Joost Evers

3 januari 1968, Van der Molen arriveert bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht waar zijn ontslag wordt behandeld.
© ANP Historisch Archief, Ben Hansen

19 juni 1966, persconferentie bij het ontslag van Van der Molen (tweede van links)
© ANP Historisch Archief